Czyściwa włókninowe przeznaczone dla przemysłu spożywczego, gastronomicznego/HoReCa
Jakie ręczniki / czyściwa są najlepsze dla branży gastronomicznej?
Chłonne, wytrzymałe, solidne… z certyfikatem!
Czyściwa SONEX posiadają Świadectwo Jakości Zdrowotnej (dopuszczenie do bezpośredniego i pośredniego kontaktu z żywnością, utrzymania czystości w zakładach przemysłu spożywczego, gastronomii i gospodarstwach domowych).
Produkty SONEX posiadają atest PZH
System kodowania kolorami
Kodowanie kolorami może mieć ogromne zalety, jeśli chodzi o utrzymanie czystości, higieny i bezpieczeństwa.
Zanieczyszczenie krzyżowe jest jednym z największych potencjalnych zagrożeń higienicznych. Jeśli ściereczka używana do czyszczenia podłogi, brudnego zlewu lub powierzchni łazienki zetknie się z powierzchnią używaną do przygotowywania żywności, istnieje poważne ryzyko przeniesienia bakterii z jednej powierzchni na drugą. Stwarza to poważne ryzyko dla osób spożywających żywność przygotowaną na dotkniętej powierzchni.
Poza placówkami komercyjnymi zanieczyszczenie krzyżowe stanowi również ogromne ryzyko w szpitalach, przychodniach i innych placówkach opieki zdrowotnej, które wymagają dokładnych standardów higieny.
Ściereczki oznaczone kolorami są dostępne w czterech kolorach:
- Ścierki niebieskie – przeznaczone do ogólnych obszarów niskiego ryzyka (z wyjątkiem obszarów spożywczych)
- Ściereczki różowe – przeznaczone do armatury sanitarnej i podłóg w łazienkach
- Ściereczki zielone – do ogólnego użytku spożywczego
- Ściereczki żółte – przeznaczone do zlewozmywaków i powierzchni łazienkowych
Jak sama nazwa wskazuje, ścierki z włókniny są produkowane bez tkania, co nadaje im inny wygląd niż tradycyjne, tkane ścierki np. kuchenne.
W porównaniu do konwencjonalnych ściereczek, ścierki z włókniny szybko wchłaniają rozlane płyny i są również idealne do usuwania brudu, kurzu i innych drobnych cząstek, które mogą przyklejać się do blatów, stołów i podłóg.
Ponieważ ściereczki z włókniny nie mają grubej, tkanej struktury, do której może przywierać brud i inne cząsteczki, są również łatwe do spłukania. Większość włóknin można szybko wyczyścić między użyciami, aby zaoszczędzić czas i zwiększyć wydajność w kuchni.
Otwarta struktura włókniny hamuje również rozwój mikroorganizmów, dzięki czemu ścierki z włókniny są bardziej higieniczną opcją niż konwencjonalne środki do czyszczenia, takie jak gąbki.
Płótna włókninowe są niezwykle trwałe. Większość tkanin z włókniny można prać w pralce, co pozwala na ich ponowne użycie, pozwalając zaoszczędzić czas i pieniądze.